Tekil Mesaj gösterimi
Alt 13.06.08   #1
tonmaister
Asistan Moderatör
Points: 7.490, Level: 37
Points: 7.490, Level: 37 Points: 7.490, Level: 37 Points: 7.490, Level: 37
Activity: 8%
Activity: 8% Activity: 8% Activity: 8%
 
tonmaister - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Üyelik tarihi: Jun 2008
Mesajlar: 839
Tecrübe Puanı: 6 tonmaister will become famous soon enough
Standart Mehmetçiğin hakkını ben evliyalara kaptırmam!



Mehmetçiğin hakkını ben evliyalara kaptırmam!"

Sakarya Meydan Savaşı zaferle sona ermiş, Gazi Ankara'ya dönüyormuş. Karşılama törenine katılan halk, Gazi geçtikçe alkış tutuyor ve arkasından büyük bir alay halinde ilerliyorlarmış.

Meclis binasının önüne gelinmiş, Gazi bakmış ki alayın başında bulunanlar yukarıya doğru yol almakta. Meğer bu tören şöyle düzenlenmiş: "Cemaat" halinde Hacı Bayram Veli'nin türbesine gidilecek, onun "yüksek maneviyatının yardımıyla" kazanılan bu büyük zafer için orada dua edilecek, sonra meclise dönülerek nutuklar okunacak.

Gazi:

- Öyle şey olmaz, yurt toprağını karış karış kanını akıtarak ve canını vererek savunan Mehmetçiğin hakkını ben evliyalara kaptırmam!... deyip doğruca meclis binasına sapmış.

Atatürk böyle bir davranışta bulunmasının gerekçesini ise şöyle açıkladı:

- Kimileri benim bu davranışıma kamunun inancını inciten yersiz bir davranış gözüyle bakmış olabilirler; ama ben, hele yurdun savunmasında, güvenilecek gücün evliyaların, yatırların "maneviyatı" olamayacağını hatırlatmayı artık zorunlu bulmuştum.


Kaynak: Kânî Demirkan, "Atatürk Devrimleri", sayfa: 128 - 129



tonmaister isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla